Táplálkozási rendszerek - egészséges táplálkozás- életművészet |
Zsuzsa |
2009.07.08. 18:55 |
Sok korban foglalkoztak az egészséges táplálkozással, számos bölcs gyógyító, tanító és filozófus kutatta az egészséges táplálkozás alapjait.
Minden kultúrának megvoltak a maga életmódbeli tanácsai, szokásai és megvoltak annak a szabályai is, hogy az adott közösségben mit egyenek az emberek, hogyan táplálkozzanak , hogy egészségesek maradjanak. Nemcsak gyógyító könyvekben találkozhatunk táplálkozási tanácsokkal, de vallási szokások is gyakran megjelölték milyen ételt fogyasszanak és hogyan készítsék el azt a közösségbe tartozó emberek.
Így az évezredek során különböző kultúrák és korok több száz táplálkozási rendszert dolgoztak ki .
Ezek áthagyományozódtak ránk és bizony nehéz megmondani, a mai kor emberének mi az ami jó és valóban használ ?
|
Étrendünk felülírása |
Zsuzsa |
2009.07.10. 08:30 |
A táplálkozásunkat egyre többen igyekszünk egészségessé és tudatossá tenni.
Ám a táplálkozási rendszerek által kínált étrendek általános sémák, amit saját számunkra érdemes " fogyaszthatóvá " tenni. Ha odafigyelünk magunkra , megérezzük azt is mikor kell ezt tartanunk és milyen esetekben térhetünk el tőle.
Hadd meséljem el, velem ez hogy történt , hogy jöttem rá, a szervezet időnként ellentmond az eszünknek .
|
Amelyik gyümölcs ránk ragyog |
Zsuzsa |
2009.07.10. 16:21 |
Egy tanárom mondta mindig :
- Kedves háziasszonyok , mielőtt főznének , sétálgassanak a piacon ! Nézelődjenek , vizsgálódjanak és ne azt a zöldséget , gyümölcsöt vegyék meg, ami a cetlire fel van írva , hanem amelyik ránk ragyog ! Amelyik kínálja magát , azt az árut válasszuk . Arra gondolva sétálgassunk, akinek főzni akarunk . A család járjon a fejünkben és közben figyeljünk . Ne csak az árakat nézzük . Nem mindig a legolcsóbb a jó . ( Sőt ...! ) Ha az érzéseinkre hagyatkozunk , az egész családdal jót teszünk, mert mindenkinek ízleni fog .
|
Az Éltető gabona |
Zsuzsa |
2009.07.18. 12:25 |
Aranyló búzamezők, az Élet ragyogása, szépsége, ereje árad az érett búzaszálak tengeréből. Semmihez sem hasonlítható az ezerhangú zizegés, amint a szél játszik a kalászok között, ide -oda hintáztatva, hullámoztatva , ringatva az aranyló sárga fejeket . Jókedvet csal a lelkünkbe, mintha Angyali játékot néznénk, az élet örömmel teli csodálatos játékát.
És semmihez sem fogható a tavaszi búzamezők közt barangolni, beszívni a friss zöld illatát, megérinteni a selymes szálakat és érezni a friss életerőt , a megújulás energiáját , a Természet szépséges erejét .
A Föld kínálja mindezt nekünk és nem véletlen , hogy kiegyensúlyozott táplálkozásunknak is alapjai a gabonafélék .
|
Hússal vagy hús nélkül ? |
Zsuzsa |
2009.08.03. 18:32 |
Örök téma a húsevés kérdése.
Káros vagy sem ? Lelki okokból megengedhető-e vagy sem ?
Vannak vallások, táplálkozási rendszerek, amik szigorúan tiltják , mások megengedőbben nyilatkoznak róla, megint mások semmi károsat nem látnak benne , és diétás rendszerükben minden nap szerepel hús.
|
A gabonafélékről bővebben |
Zsuzsa |
2009.11.02. 18:20 |
A gabonafélék fogyasztása messzi történelmi korokra nyúlik vissza, évszázadok, sőt évezredek óta a világ legkülönbözőbb tájain a táplálkozás alapját képezték.
A ma ismert gabonaféléink mind egy-egy vadon élő pázsitfű leszármazottjai , melyet annak idején az ember a természetben gyűjtögetett és fogyasztott. Legrégebbinek a búzát és az árpát tartják , i.e. 5000 óta termesztik őket. A kukoricát kb. i.e. 4000 körültől ismerik , a rizst i.e. 2400 óta termesztik Kínában . Évszázadok során egyre tökéletesítették a gabona termesztésének technikáját és a növények ez alatt rengeteg változáson mentek keresztül .A vadon élő füvek magjaira jellemző, hogy könnyen kiperegnek a kalászból , ez a növény természetes szaporodásának kedvez . Ám a nemesítők arra törekedtek, hogy olyan növényeket termesszenek,amelyek magja már nem hullik ki könnyen . Ennek a legszélsőségesebb példája a kukorica , melynek szemei a nemesítés eredményeképpen szoros " csuhába " burkolóznak.
Nézzünk meg néhány ismert vagy kevésbé ismert gabonafélét a teljesség igénye nélkül, mely a reformtáplálkozásban jelentős szerepet játszik.
|
A védikus alkatok |
Zsuzsa |
2010.01.17. 19:44 |
Néha olyan kevés is elég volna, hogy megértsük egymást .
A táplálkozásban is hajlamosak vagyunk különböző sémákat felállítani . Ideákat és szabályokat gyártani. Szomorú látni , amint - ha a vékony modellalkat lesz a követendő példa -, egy molettebb lány karcsúra éhezi magát , testét erőszakkal tartva vékonyan. És ugyanilyen szomorú, amikor ismerősök, rokonok valakit úton- útfélen arra erőltetnek, hogy egyen ,és megszégyenítenek amiatt , - hogy te milyen sovány vagy , - vagy te csak ennyit eszel ?
Ugyanúgy, ahogy egyikünk barnának születik, másikunk szőkének , ugyanígy vagyunk a testi adottságainkkal is.
Testalkatunk is eredendően meghatározott és születésünkkel kódolva van ugyanúgy , ahogy a szemünk vagy hajunk színe is.
A védikus felfogás szerint minden ember egy alap- testalkattal születik , amihez mindenkinek tartania kell magát, ha egészségesen szeretne élni . Ők 3 alkatot különítenek el.: a VÁTÁT, a PITTÁT és a KAPHÁT .
|
Paleolit, tündér-étek és fitness-diéta |
Zsuzsa |
2011.07.10. 12:42 |
Három táplálkozási rendszer , amelyről szeretnék megosztani néhány gondolatot.
|
Jin és yang a táplálkozásban |
Zsuzsa |
2011.08.11. 09:14 |
Az energetikai egyensúly mint bármi másban, a táplálkozásban is fontos.
Íme néhány érdekes összefüggés a keleti energetikai felfogás és a táplálkozásunk között.
|
Az elfeledett táplálékok - és a természetes információ |
Zsuzsa |
2013.02.10. 19:38 |
Az egészséges táplálkozásról beszélve egyre gyakrabban merül fel a kérdés,
ha sok gyümölcsöt, zöldséget eszünk, valóban elegendő vitaminhoz, nyomelemhez
és energiához is jutunk ?
|
|