Elöljáróban annyit, hogy a recept nem az én szüleményem, de minden esetre mivel kérés érkezett a közzétételre, így most megosztom Veletek.
Megjegyzésem annyi lenne, hogy némely alapanyagot én kihagytam a készítéskor: pl. a ketchupot, az őrölt gyömbér helyett pedig frisset használtam (összehasonlíthatatlanul frissebb, harmónikusabb ízt kölcsönöz az ételekben, mint szárított társa).
A vajat hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni . A szezámmagot megpirítjuk, hogy világosbarna legyen . Ha kihűlt , mozsárban összetörjük .( ha szeretjük, maradhat egészben is ) Összekeverjük a vajjal és a többi hozzávalóval , sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint, tejföllel és az apróra vágott fokhagymával és zöldpetrezselyemmel . Ha elkészült, hűtőbe tesszük . Friss kenyérre vagy pirítósra kenhetjük , idény szerinti paprikával , paradicsommal , uborkával vagy más friss zöldséggel is nagyon finom .
Szilveszteri sütemény
Gábor
2009.11.25. 20:46
Gábor nagymamájának receptje
Hozzávalók :
fél kg liszt, 1cs.sütőpor ,25 dkg cukor ,20 dkg zsír ,2 egész tojás , 1 csg. vaníliás cukor
Elkészítés :
Jól összedolgozzuk, 2 részre osztjuk, az egyik részéhez tetszés szerint kakaóport gyúrunk. Majd mindkét részt nyújtás után pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.Kivajazott ( zsírozott ) tepsibe tesszük, sütjük.
Sütés után lekvárral egyik részt megkenjük, és összeragasztjuk.
Zabpelyhes sütemény
Rita
2009.11.09. 21:19
Hozzávalók:
30dkg zabpehely
1 cs. Ráma margarin
2 tojás
14dkg liszt
20dkg cukor (egy részét lehet mézzel helyettesíteni)
1 kávéskanál fahéj
egy csipet só
citromhéj (1-2db citromé)
Magok ízlés szerint
Először a margarint krémesre keverjük a tojással és a cukorral. Adunk hozzá egy csipet sót, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját, valamint a fahéjat. Ezt követően apránként hozzákeverjük a lisztet is. Végül a zabpelyhet és a magvakat is hozzáadjuk az eddig elkészült masszához.
Az elkészült masszát kanállal kiszaggatjuk, előmelegített, mérsékelt tűzön sütjük, és száradni hagyjuk.