Csirkés-zöldséges rizottó
Zsuzsa 2011.09.26. 15:48
A rizottó könnyű és tápláló rizsétel , amit sokféleképpen lehet elkészíteni. Az olaszok inkább a főétel előtt fogyasztják, de mi családi körben fő fogásként is nagyon szeretjük.
Sokféle zöldséggel variálhatjuk, ahogy éppen lehetőségünk és kedvünk engedi és ha éppen arra vágyunk, hússal is gazdagíthatjuk.
Az egészséges étrendre vágyók egy kedvelt fogása, csak zöldséggel elkészítve könnyebb tisztító diétáknak is nagyszerű alapeleme.
Ha valaki be tudja szerezni legjobb hozzá az olasz rizs, de jobb híján nekünk a hagyományos rizsből is megfelelt.
Hozzávalók:
1 pár filézett csirkemell
3 pohár rizs ( 3x2dl)
1 l zöldségalaplé
2 nagy fej vöröshagyma
5 nagyobb gerezd fokhagyma
1 sárga húsú paprika
1 piros húsú paprika
20 dkg kockázott cukkini
1 kis fej brokkoli rózsákra szedve
1 nagyobb maréknyi zöldborsó
2 érett paradicsom
só, bors, 2 e.kanál Vegeta, kakukkfű
1 csokor petrezselyemzöld
20 dkg reszelt sajt ( Parmezán v. más kemény sajt )
10 dkg vaj, 2-3 e.k. olaj
Elkészítése :
Először elkészítem az alaplét, 1 l forró vízbe 1 e.k. Vegetát elkeverek. A rizst kevés olajon megpirítom, majd annyi zöldséglével engedem fel, hogy éppen ellepje. Kis lángon főzöm, amikor elfőtte a levét, óvatosan kevergetve újra felöntöm. Ezt addig ismétlem, míg elfogy a lé és a rizs megpuhul.( Az olaszok úgy szeretik, ha a külseje puha a belseje éppen roppanós.) Ekkor leveszem a tűzről és fedő nélkül hagyom kihűlni.
Utána egy nagy méretű serpenyőben olajon megpirítom a hagymát, majd a felkockázott csirkemellet, sózom, borsozom és addig párolom, míg félpuha lesz. ( Én előző napi sült csirke maradékból is szoktam készíteni , ezt a végén , a megpuhult zöldségekhez keverem hozzá.)
Utána ráteszem a kis cikkekre vágott paprikát, a cukkinit, a brokkolit és a borsót, és sót, borsot, 1 e.k. Vegetát hozzá . Nagy lángon átforgatom és hagyom 2-3 percet párolódni, majd ráteszem az apróra vágott fokhagymát, a kockázott paradicsomot , és megszórom kakukkfűvel. Fedő alatt hagyom párolódni.
Amikor a zöldségek roppanósan puhák, belekeverem a vajat, a zöldpetrezselymet és óvatosan összeforgatom a rizzsel. 1-2 percig hagyom összesülni, majd lezárom alatta a tüzet és fedő alatt hagyom egy 10 percet még, hogy összeérjenek az ízek .
Frissen, forrón tálalom, tetejét megszórom reszelt sajttal.
Nagyon finom hozzá a friss bazsalikomos paradicsomsaláta .
|