Cukkini-krém
Zsuzsa 2011.07.16. 11:22

Itt a nyár és a cukkini-szezon.
Nem tudom, Ti hogy vagytok vele,de ha van a kertben cukkinitek ,biztos ismerős a helyzet, hogy ha ez a növény egyszer beindul , úgy ontja a terméseit, hogy alig győzzük enni . Nálunk az idén rengeteg a cukkini. De szeretjük, mert könnyű, friss íze ilyenkor nyáron kimondottan jól esik. Igyekszem minél többféleképpen elkészíteni, a rántottától a töltött cukkinin keresztül a panírozott változatig . Épp tegnap próbáltam ki a cukkini-krémet, ami pirítósra kenve isteni nyári csemegének bizonyult.
Hozzávalók:
kb. 1kg cukkini
1 nagy fej lilahagyma
6 gerezd fokhagyma
4 db paprika
4db paradicsom
2 evőkanál olívaolaj
200 g margarin vagy vaj
1 púpozott evőkanál zabkorpa
1 kávéskanál pirospaprika
só, bors, Vegeta, csipet cukor, 4-5 friss bazsalikomlevél
Elkészítés:
A hagymákat apróra vágjuk, felét félretesszük. A maradék lilahagymát olajon megpirítjuk, kis Vegetát, borsot teszünk rá,a végén a maradék fokhagymát is rátesszük, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük kevés vízzel. (kb.1 dl)Rátesszük a kockára vágott cukkinit, paprikát, sózzuk, borsozzuk Vegetázzuk ízlés szerint. Átkeverjük, ha egyet rottyant rátesszük a felkockázott paradicsomot is.Fedő alatt 10 percet főzzük, ha levet eresztett, rászórunk egy csipet cukrot, és fedő nélkül közepes lángon addig rotyogtatjuk, míg a levét elfővi, és jó pépessé sűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről és még melegen belekeverjük a maradék lilahagymát és fokhagymát.Állni hagyjuk. Ha kihűlt, belekeverjük a zabkorpát, a margarint vagy a vajat, és a frissen tépkedett bazsalikom leveleket. Hűtőbe tesszük.
Pirítósra kenve nagyon finom.
|