Medvehagyma-krémleves
Zsuzsa 2011.04.18. 17:28
Az idén a Gerecse csodálatos medvehagyma-mezőiről hazahozott friss hagymalevelekből sikerült egy nagyon finom krémlevest készítenem. Az egész családnak ízlett , igazi tavaszi leves-ínyencség volt. Tele van vitaminnal, vértisztító, és igazi friss erőt ad a tavaszra éhes szervezetünknek.
Csak ajánlani tudom bárkinek, aki hozzájut ehhez az ( egyébként piacokon nem túl olcsó) friss zöld csemegéhez.
Hozzávalók :
kb.20-30 g medvehagyma, 2 db közepes burgonya, 1 kis gerezd fokhagyma, 3 evők.étolaj, 2dkg vaj, 2 evők. liszt , 2 dl frissföl ,1 l zöldség alaplé, só, bors
Elkészítés:
Elkészítem a zöldségalaplevet, 1 l vizet felmelegítek , 2 evők. Vegetát belekeverek .Megfőzöm benne a kockára vágott burgonyát.
A megmosott medvehagyma leveleket durvára darabolom,beteszem a turmixgépbe. 2-3 levelet félreteszek.
Beleteszem a gerezd apróra vágott fokhagymát , a főtt, langyosra hűlt burgonyaszeleteket ,majd ráöntök kb. 2 dl zöldséglevet. Összeturmixolom.
Egy lábosban az olajból , lisztből rántást készítek, majd ráteszem a medvehagyma pépet. Összekeverem, felöntöm a maradék zöldséglével. Hagyom, hogy egyet forrjon, ha kell, ízesítem sóval, borssal , majd 2-3 kanál leveslével kikeverem a frissfölt, és szép lassan keverés mellett behabarom vele.Majd leveszem a tűzről és a félretett medvehagymaleveleket apróra vágva beleszórom, végül belekeverem a vajat , míg elolvad benne.
Kb. 15 percet hagyom állni, pirított kenyérkockát vagy friss pirítós szeleteket adok mellé.
Jó étvágyat hozzá !
|