Ananászos csirke wokban
ritaneni 2009.12.30. 21:48
Elöljáróban annyit, hogy a recept nem az én szüleményem, de minden esetre mivel kérés érkezett a közzétételre, így most megosztom Veletek.
Megjegyzésem annyi lenne, hogy némely alapanyagot én kihagytam a készítéskor: pl. a ketchupot, az őrölt gyömbér helyett pedig frisset használtam (összehasonlíthatatlanul frissebb, harmónikusabb ízt kölcsönöz az ételekben, mint szárított társa).
Hozzávalók:
-
40-50 dkg filézett csirkemell
-
1 nagy doboz darabolt ananászkonzerv
-
2-3 evőkanál szójaszósz
-
3-4 evőkanál ketchup
-
3 dl száraz bor
-
1 doboz kókusztej (vagy 2 dl tejszín)
-
2 evőkanál keményítő
-
2-3 teáskanál őrölt gyömbér
-
1 teáskanál őrölt fahéj
-
1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg és szerecsendió
-
1-2 teáskanál só
-
2 evőkanál méz
-
2 evőkanál olaj
Elkészítés
A csirkemellet apró, vékony csíkokra vágom. Fűszerkeveréket készítek az őrölt gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, sóval. Ennek a 2/3-val meghintem a csirkét, rálocsolok 1-2 evőkanál szójaszószt, kb. 20-25 percig állni hagyom. A wokban vagy nagyobb serpenyőben felforrósítom az olajat, és a csirkecsíkokat megsütöm benne (a mézet félidőben rácsorgatom), kb. 6-8 perc alatt. Ekkor kiszedem a húsdarabokat, és melegen tartom. A wokba beleöntöm az ananászdarabokat a levével együtt, hozzáadom a ketchupot, bort, a maradék fűszerkeveréket, egy evőkanál szójaszószt, és 2-3 percig főzöm. Visszateszem a húst, hozzáöntöm a kókusztejet. Amikor újra forr, a pici vízzel elkevert keményítővel besűrítem, és máris tálalom (ha nincs kókusztej, akkor a tejszínbe keverem a keményítőt, és azzal sűrítem). Párolt rizzsel vagy rizstésztával tálalom.
|