Az Éltető gabona
Zsuzsa 2009.07.18. 12:25
Aranyló búzamezők, az Élet ragyogása, szépsége, ereje árad az érett búzaszálak tengeréből. Semmihez sem hasonlítható az ezerhangú zizegés, amint a szél játszik a kalászok között, ide -oda hintáztatva, hullámoztatva , ringatva az aranyló sárga fejeket . Jókedvet csal a lelkünkbe, mintha Angyali játékot néznénk, az élet örömmel teli csodálatos játékát.
És semmihez sem fogható a tavaszi búzamezők közt barangolni, beszívni a friss zöld illatát, megérinteni a selymes szálakat és érezni a friss életerőt , a megújulás energiáját , a Természet szépséges erejét .
A Föld kínálja mindezt nekünk és nem véletlen , hogy kiegyensúlyozott táplálkozásunknak is alapjai a gabonafélék .
Egy gabonaszem tartalmazza a későbbi növény életének összes esszenciáját.Teljes információtartalma testünk táplálásának egyik sarokköve.
A táplálékkal nemcsak tápanyagokat, fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat stb. veszünk magunkhoz, de nagy szükségünk van a finomanyagi szinten rezgő információra is ,amit életerőnek, életenergiának is nevezünk. Ez a rezgés feltölti, táplálja sejtjeinket, melyeknek kiegyensúlyozott működését,a sejtszintű életfolyamatokat ultrafinom rezgések , ha úgy tetszik a természetből és ennek részeként testünkből érkező elektromágneses jelek irányítják.
Ezért érezzük, hogy bizonyos táplálék épít, frissnek, erősebbnek érezzük magunkat tőle, feltölt és testünket-lelkünket táplálja , míg ellenkező esetben terhel, elnehezít , számunkra nem megfelelő információt közöl, amire igazából nincs szükségünk.
A gabonafélék szénhidrát ,kevés fehérje ,vitamin , és ásványianyagtartalmuk mellett jelentős életenergiát is tartalmaznak.
Legelterjedtebb a búza , mely az ókori egyiptomiak szerint a Napisten ajándéka és fogyasztásával a Kozmosz tiszta energiájából részesülünk.
Ma már a búzafű levének csodálatos gyógyító, tisztító hatására is felfigyeltek és széles körben alkalmazzák .
Legértékesebbnek a tönkölybúzát tartják, mely igénytelen búzaféle , magas és értékes a fehérjetartalma, mivel az összes esszenciális aminosavat tartalmazza . Fogyasztásával ellenállóképességünket is fokozhatjuk.
Ugyanígy csodás gabonaféle a zab : amely élet , erő . Magas a természetes kalcium és ásványianyag-tartalma ,vitaminbomba, kásának megfőzve nyáktartalma bevonja és ápolja a bélfal nyálkahártyáját . Gyerekeknek és felnőtteknek, lábadozó betegeknek kiváló erősítő táplálék. ( Nem véletlen, hogy a lovakat is ezzel a gabonafajtával táplálták , hogy az erejüket fokozzák.)
Csodálatos lúgosító táplálék a köles . Az elsavasodott szervezet ( allergiától a rákig ) igazi gyógyító étele .Erősen melegítő hatású, nyirkos, esős, hideg időben áldásos táplálék.
A rizshez hasonló , de gabonaféle, a hajdina amit köretként és kásának elkészítve is ehetünk .Ismert még az árpa , mellyel főzelékeket is gazdagíthatunk ( bab, lencse , sárgaborsó ) és levesbetétnek is kiváló .Vagy a rozs , melynek magas a rosttartalma , és értékes fehérje és vitaminforrást jelentenek a kukoricalisztből , darából készült ételek is.
A gabonaféléket ha tisztán szeretnénk magunkhoz venni, legjobb kását főzni belőlük.Búzakása, zabkása, köleskása, hajdinakása, kukoricakása.
Nagyon finom, tápláló ételeket készíthetünk belőle, és emésztőrendszerünknek áldás a fogyasztása.Egészséges étrendünk elengedhetetlen alapja . Gyógyító hatású, betegeknek , egészségeseknek, gyerekeknek, felnőtteknek és időseknek, minden korosztálynak ajánlott.A sós kásákba különböző zöldségeket belefőzve , friss zöldfűszerekkel megszórva számtalan ízű variációt készíthetünk belőle. De készíthetjük édesen is,tejjel, mézzel, citrommal, fahéjjal, aszalt és édes gyümölcsökkel , így is igazi finom és tápláló csemege .
Ha a teljes értékű gabonát szeretnénk magunkhoz venni, javasolt teljes kiőrlésű lisztet, darát vagy így készült pékárut vásárolni . A maghéjban rengeteg vitamin, ásványianyag található, a rostanyag pedig megköti a bélrendszerben található mérgeket , lerakódásokat, segíti az egészséges gélképződést ,( az ételből emésztőrendszerünk gélt készít, és ebből választja ki a szükséges tápanyagokat.) és segíti a bélperisztaltikát . A fuzárium-fertőzés ellen , ami régebben is meg volt, de napjainkban különösen nagy figyelmet kapott , egyszerű pirítással védekezhetünk. A kenyér belsejében sütés után is ott maradhatnak fertőzést okozó formák, ezért pirítva fogyasztva ezek a belső részekben is elpusztulnak.Ha még kevés fokhagymával is megkenjük, igazán egészséges ételt varázsolhatunk belőle. . Nagyon finom salátákhoz, párolt zöldséghez , sajtokhoz, pástétomokhoz , kefírhez , joghurtokhoz, de akár levesbetétet is készíthetünk belőle.
A gabona minden korban megjelenik, mint fontos élelmi forrás.Számos korban sokféle módon készítették a gabonaféléket.
Edmond Bordeaux Székely : Az esszénus béke evangéliuma c. könyvében olvastam és nagyon megfogott a felfogásuk a gabona elkészítésének módjáról . Az esszénus Jézus a Természet Törvényét hírdette, tanította , az esszénusok a béke szerves részének tartották a testben levő békét, a szervek harmóniáját, összhangját és fokozottan ügyeltek arra, milyen táplálékot vesznek magukhoz, hogy megőrízzék az egészségüket.
Akkoriban is fontos táplálék volt a gabona , mint a Föld ajándéka. Elkészítési módja is arra utal, hogy a gabonában található életerőt igyekeztek mind jobban megőrizni, természetes formájában magukhoz venni
Íme az esszénus gabonakenyér elkészítése és táplálkozási tanácsai, melyek ember és a Természet összhangját szolgálják :
" Hagyd, hogy az Isten angyalai készítsék el a te kenyeredet . Áztasd be a te búzádat, hogy a Víz Angyala belé szálljon.És tedd ki ezután a levegőre, hogy a Levegő Angyala is átölelje azt .Majd tedd ki azt reggeltől estig a napra,hogy a Nap Angyala is rászálljon.És e három Angyalnak áldása hamarosan előhívja az Élet csíráját a te búzádból . Ezután törd össze a búzaszemeket , vékony pogácsákat csinálj belőlük , ahogyan ősatyáitok is tették, amikor elhagyták Egyiptomot , a szolgaság földjét.És tedd ki ismét azokat a napra , attól a pillanattól kezdve, amint a Nap felkel . Délben, amikor a Nap a legmagasabbra emelkedett az égen , fordítsátok meg azokat , hogy a másik oldalukat is átjárhassa a Nap Angyala és hagyjátok ott napnyugtáig .
Mert a Víz , a Levegő és a Napfény Angyalai táplálták és érlelték a te búzádat a mezőn , azért nekik kell a ti kenyereteket is elkészíteni.És ugyanaz a Nap, amely az Élet tüzével növelte és érlelte a ti búzátokat , ugyanannak a tüze kell, hogy megsüsse a te kenyereteket is. Mert a Nap tüze életet ad a búzának, a kenyérnek és a testnek is.De a halál tüze megöli a búzát, a kenyeret és a testet.Az Élő Istennek Élő Angyalai pedig csak az Élő Ember Fiainak szolgálnak.Mert Isten az élőknek Istene , nem a halottaknak.
Egyetek tehát azért mindig az Isten asztaláról : a fák gyümölcseiből, a mezők magvaiból és füveiből , igyátok állatok tejét és méhek mézét .
Azok az ételek, amelyeket Isten bőségesen megterített asztalán találhattok, erőt és ifjúságot adnak a ti testeteknek és soha betegséget nem láttok."
|